Leemstuc: toepassingen & kosten
Leemstuc is een authentiek en ecologisch bouwmateriaal om vooral binnenmuren stijlvol mee af te werken. Deze wandafwerking biedt een warme en natuurlijke uitstraling en draagt bij aan een gezond binnenklimaat in je woning. In dit artikel ontdek je meer over leemstuc en alle mogelijke toepassingen, de gemiddelde kosten, …
Ga snel naar:
Mogelijke toepassingen
Kostprijs leemstuc
Hoe leemstuc aanbrengen?
Belangrijke aandachtspunten
Wat is leemstuc?
Leemstuc of leempleister een natuurproduct dat bestaat uit leem en zand. Het is een soort zacht, mineraal stucwerk die geen chemische stoffen bevat. Je herkent dit type stucwerk vooral aan de warme, bruine en okerachtige kleur. Een kort overzicht van de voordelen van leemstuc:
- Ademend stucwerk: leemstuc heeft ademende en dampopen eigenschappen. De stuclaag absorbeert vocht uit de lucht en geeft het weer af als de lucht droger wordt. Deze werking helpt ook om schimmelvorming te voorkomen.
- Natuurlijke look: een stuclaag van leem en zand zorgt meteen voor een natuurlijke uitstraling in je woning. Door de warme tinten van dit materiaal werk je je wanden erg stijlvol af.
- Veelzijdige afwerking: je hebt ontzettend veel opties voor leemstuc. Je kan kiezen voor de originele kleur of je stucwerk afwerken met een andere tint. Ook de structuur kan je op een unieke manier laten afwerken. Zo krijg je gegarandeerd jouw gedroomde muurafwerking.
- Isolerende werking: dit natuurlijk stucwerk heeft ook een isolerende werking. Met leemstuc profiteer je daardoor van een stabieler binnenklimaat en een optimale akoestiek in je woning.
Wil je meer informatie over leemstuc? Een specialist helpt je graag verder en geeft je advies op maat van jouw woning. Dankzij de offerteservice van Solvari kun je eenvoudig meerdere stukadoors in jouw regio vergelijken. Start je aanvraag hier.
Mogelijke toepassingen van leemstuc
Waar kun je leemstuc het beste toepassen? Dit type stucwerk wordt voornamelijk gebruikt voor binnenmuren en is minder geschikt voor gevels. Je kan vrijwel alle ruimtes binnenshuis afwerken met leemstuc. We sommen de mogelijkheden hier even op:
1. Leemstuc in droge ruimtes
Wil je jouw woonkamer, slaapkamer of hal afwerken met een mooie stuclaag? Leemstuc is ideaal voor de binnenmuren en plafonds van deze ruimtes. Door het te combineren met pigmenten, kun je ook andere kleurtinten bereiken. Voor een warme en rustgevende sfeer is leemstuc een uitstekende keuze.
2. Leemstuc in natte ruimtes
Dit stucwerk uit leem en zand is niet alleen in droge ruimtes mogelijk. Kies je voor leemstuc in je badkamer of keuken? Dan is het belangrijk om de stuclaag waterafstotend te maken. Een specialist kan hiervoor een speciale coating aanbrengen. Let op: wil je je doucheruimte afwerken? In zo’n erg natte ruimte kies je beter niet voor leemstuc.
3. Leemstuc voor buitenmuren
Hoewel leemstuc niet ideaal is voor buitenmuren. Toch kan je leemstuc wel degelijk buiten laten aanbrengen, dit op goed afgedekte plekken zoals een carport of terras. Zo creëer je een mooie accentmuur voor je buitenruimte. Zorg wel dat de gestucte muur zo weinig mogelijk in contact komt met regen. Een specialist kan extra bescherming aanbrengen voor dergelijke toepassingen.
Is leemstuc de beste keuze voor jou?
Leemstuc heeft mooie voordelen, maar is niet voor elke ruimte even geschikt. Vooral in droge ruimtes biedt dit materiaal een echte meerwaarde. In natte ruimtes is het ook een optie, maar dan enkel als je ook een waterafstotende coating laat aanbrengen.
Benieuwd of leemstuc geschikt is voor jouw project? Meerdere stukadoors staan je graag bij met advies op maat. Kom nu in contact met vakspecialisten in jouw buurt!
Kosten leemstuc
Hoeveel betaal je voor een afwerking met leemstuc? Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 30 en 55 per m² (excl. btw en incl. plaatsing). Deze prijs varieert volgens de dikte van de stuclaag en de afwerking. Wil je je stucwerk afwerken met een unieke kleur of een waterafstotende bescherming? Dan mag je een prijs vanaf € 60 per m² (excl. btw en incl. plaatsing) verwachten.
Ben je op zoek naar een precieze prijs? De bovenstaande kosten geven je een indicatie, maar het is verstandig om meteen een prijs op maat te ontvangen. Vergelijk daarom zeker meerdere offertes via de offertedienst van Solvari.
Hoe leemstuc aanbrengen?
De werkwijze voor leemstuc is zeer vergelijkbaar met die van ander stucwerk. Maar hoe laat je nu leemstuc aanbrengen? Dit is het stappenplan van een vakspecialist:
-
Muur voorbereiden
Niet elke muur kan je meteen laten afwerken met leemstuc. Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Een specialist beoordeelt de ondergrond en bekijkt welke voorbereidende werkzaamheden nodig zijn. Misschien is het bv. nodig om eventuele scheurtjes eerst op te vullen. Sowieso is ook een grondige reiniging aan de orde.
-
Leemstuc aanbrengen
Na een goede voorbereiding begint een specialist met een eerste primerlaag. Meestal brengt hij leemstuc aan in meerdere lagen. Afhankelijk van de gekozen structuur zorgt de stukadoor voor de juiste dikte van de lagen. Kies je voor een ruwe structuur? Dan zal hij bv. een dikkere hoofdlaag aanbrengen. De derde laag of finishlaag is een dunne laag en zorgt voor de uiteindelijke uitstraling van je muur. De specialist houdt rekening met een langere droogtijd tijdens het afwerken van je ruimtes met leemstuc.
-
Wand afwerken
Voor de afwerking van de laatste laag gebruikt een stukadoor een zachte spons of een speciale kwast, afhankelijk van een gladde of ruwe structuur. Na een aantal weken kan je zelf nog eens over de muur gaan met een zachte spons. De duurzame stucmuur vereist ook wat onderhoud. Reinig je muren dus regelmatig met de juiste schoonmaakmiddelen.
Belangrijke aandachtspunten
Leemstuc is een prachtig materiaal om je binnenmuren mee af te werken. Toch zijn er een aantal zaken waaraan je moet denken vooraleer je dit stucwerk kiest:
- Vochtgevoelig: natuurlijk stucwerk is vaak minder geschikt voor ruimtes met een hoge vochtigheid zoals badkamers of keukens. Hierdoor is het belangrijk om de leemstuc met een waterafstotende laag te behandelen. Je hebt zo geen last van mogelijke verkleuringen of schimmels, maar de wandafwerking zal iets duurder zijn.
- Ondergrond: leemstuc hecht beter op poreuze materialen zoals baksteen, kalkzandsteen, … Zorg dus voor een geschikte ondergrond. Wil je leemstuc aanbrengen op een gladde muur? Dan is een primer noodzakelijk voor een goede hechting.
- Muurafwerking: dit type stucwerk biedt diverse mogelijkheden. Je hebt een groot aanbod aan kleuren en diktes. Zo kies je voor een unieke wand in je favoriete ruimte. Denk op voorhand goed na over het eindresultaat zodat de specialist daar rekening mee kan houden.
- Onderhoud: het onderhoud van je leemstuc muur is belangrijk. Met een regelmatige reiniging hou je je muren voor een lange periode mooi. Leemstuc is namelijk wat gevoeliger voor stof en vocht. Bij beschadigingen kan je jouw muur eenvoudig laten repareren door een nieuwe laag aan te brengen.
- Specialist inschakelen: leemstuc aanbrengen op een correcte en mooie manier is een kunst. Een stukadoor weet precies hoe het materiaal zich gedraagt en hoe je een muur moet stucen. Door samen te werken met een expert ben je niet alleen zeker van een prachtig eindresultaat, maar geniet je ook nog eens van een mooie garantie.
Stukadoors in jouw buurt vergelijken? Dat kan snel en eenvoudig door gewoon het onderstaande formulier in te vullen: